Proizvodnja salate u plastenicima

Salata (Lactuca sativa) ima različite termine sjetve, pa tako razlikujemo: Rano-proljetnu sjetvu, kasno-proljetnu sjetvu, ljetnu proizvodnju, jesensko–zimsku sjetvu i zimsku proizvodnju. Proizvodnja se vrši kako na otvorenom polju, tako i u staklenicima i plastenicima. Proizvodnja u zaštićenom prostoru počinje u drugoj polovici rujna i traje sve do kraja travnja. Kasno-proljetna sjetva karakteristična je za ovo razdoblje godine budući da se sjetva vrši krajem prosinca i početkom siječnja. Salata posijana u ovom razdoblju dozrijeva krajem ožujka i početkom travnja. Zelenu salatu karakterizira kratko razdoblje vegetacije od 50-120 dana, što ovisi o sorte i uvjeta uzgoja. Optimalna temperatura za uzgoj salate kreće se od 18-20 Co, dok i pri temperaturama od 10-15 Co daje zadovoljavajuće rezultate. Optimalna vlažnost zemlje treba biti oko 70-75 % PVK. Posebno treba voditi računa o vlažnosti kako se ne bi pretjeralo jer ser tako stvaraju uvjeti za razvoj truleži na koju je salata posebice osjetljiva.
Rasad salate proizvodi se u tresetnim kockama, kontejnerima. Salata se može proizvoditi iz običnog ili iz dorađenog sjemena. Dorađeno ili pilirano sjeme ima daleko veću cijenu i nekoliko je puta skuplje od običnog, što značajno utječe na poskupljenje same proizvodnje. S druge strane, korištenjem običnog sjemena klijavost je manja i teško je postići ujednačeni rasad.
Kako bi se postiglo brže i ujednačenije klijanje i nicanje biljaka, preporuka Agrounika je tretiranje sjemena salate prije sjetve mikrobiološkim stimulatorom rasta, Slavol-om S. Postupak primjene vrlo je jednostavan. Naime, sjeme se uranja u otopinu Slavola S u trajanju od pola sata. Kada se sjeme prosuši, pristupa se sjetvi.
Proizvodnja rasada salate traje 4-6 tjedana, što naravno ovisi o uvjetima proizvodnje. Tijekom zimskog razdoblja traje oko 6 tjedana. Kod rasada u kockama treba obratiti pažnju na odvajanje kocki kako bi korijenski sustav rastao u dubinu, a ne bočno. Rasad je spreman za sadnju s 4-6 normalno razvijenih listova. Rasad koji je proizveden u kontejneru sadi se dublje, odnosno cijeli korijen koji je narastao mora biti u zemlji. Što se tiče rasada iz hranljive kocke, on se ne ukopava, već se hranljiva kocka blago utiskuje u zemlju do 1/3 njene visine.
Zemlju prije rasađivanja treba tretirati Uniker-om (5 l/ha) koji zahvaljujući svom sastavu povoljno utječe na bolje napredovanje biljaka nakon rasađivanja i pruža optimalno snabdijevanje hranjivim elementima koji su biljci neophodni.
Što se prihrane salate tiče, ona se vrši kako folijarno u kombinaciji sa sredstvima za zaštitu, tako i putem sustava kap po kap i raspršivača. Preporuka Agrounika je primjena Slavola u koncentraciji od 100-200 ml na 10 l vode ili 1-2 ml/m2 putem sustava kap po kap. Rasad tretirati 1-2 puta tjedno, a nakon rasađivanja treba primjenjivati Slavol na 7-10 dana. Primjena Slavola ubrzava rast biljaka, intenzitet fotosinteze, povećava se otpornost biljaka na bolesti i eliminira se negativan utjecaj pesticida.